Hondenschool

Hondenschool De Hamert neemt de opvoeding van uw hond heel serieus. Een goed opgevoede hond kan men namelijk overal mee naar toe nemen. Bijterige, angstige en blafferige honden kunnen wij in onze maatschappij niet gebruiken. Ze moeten juist in deze tijd heel sociaal zijn. Als de hond goed opgevoed is, zal deze geen problemen veroorzaken.

De eigenaar leert spelenderwijs op een hondvriendelijke manier met zijn hond om te gaan. Tevens leert hij zijn hond te begrijpen, zodat er geen communicatieprobleem ontstaat. Ook helpen wij U graag bij het nemen van de juiste keuze van een bepaald ras.

Vanaf welke leeftijd kan de hond bij ons terecht?

Puppies kunnen al vanaf 7 weken bij ons terecht. Laat u niet wijsmaken dat dit te jong zou zijn voor uw pup, vanwege het infectiegevaar. Het is juist van belang dat uw pup al heel vroeg kennis maakt met de verschillende situaties, b.v. verkeer, geluid, mensen en andere dieren, enz., enz..

Wordt de pup op jonge leeftijd weggehouden van deze contacten dan zal deze de rest van zijn leven onzeker en angstig blijven hiervoor. Socialisatie is juist op deze leeftijd (7 t/m 14 weken) heel belangrijk.

Hoe wordt er getraind?

De gehoorzaamheidstrainingen zijn in verschillende leeftijdsgroepen ingedeeld en zijn niet groter dan 8 cursisten. Dit om iedere cursist ook individueel te kunnen begeleiden.

Hoe lang duurt de cursus?

De cursus duurt 12 lessen, daarna kan men met een vervolgopleiding starten. Of wanneer u met uw hond aan hondensport wil gaan doen, dan kunnen wij U helpen bij de keuze van de juiste vereniging.

Tijdens alle cursussen wordt er voldoende tijd aan U en uw hond besteed. Theorie over opvoeding en verzorging van uw hond is een van de belangrijkste onderdelen van de cursus.

Training

Bij hondenschool de Hamert wordt alleen op een positieve manier getraind met honden. Dit houdt in dat er alleen beloond wordt voor het goede gedrag en foute gedragingen genegeerd worden. We maken geen gebruik van slipkettingen maar van halsbanden. Martelwerktuigen zoals prikbanden of teletak (stroombanden) mogen nooit en te nimmer gebruikt worden, ook thuis niet. In deze tijd mogen er ook geen rukken meer aan de lijn gegeven worden om de hond gehoorzaamheid bij te brengen. Wij leren de baas/bazin gebruik te maken van de lichaamstaal van de hond, dit omdat honden met elkaar communiceren in lichaamstaal. Als wij gebruik maken van lichaamtaal zullen zij ons eerder begrijpen. Honden doen weinig met onze stem/taal, ze begrijpen hier niets van. Wij mensen zijn vaak zo onduidelijk tegen de hond met onze taal, de ene keer is het zit en als de hond lang genoeg weigert om te zitten wordt het bevel zit vaak vanzelf zitten. Dit is wartaal voor de hond. Ook kan onze stem anders gaan klinken door emoties. Zelfs met onze lichaamstaal zijn we vaak onduidelijk, we geven een bevel maar maken ons klein ten opzichte van de hond. Wanneer de hond eindelijk komt na vaak roepen worden we boos omdat het zo lang duurde voor hij/zij kwam. De hond begrijpt dit niet en wordt onzeker door het gedrag van de baas/bazin. Komt dit vaak genoeg voor, dan doet de hond helemaal niets meer. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te beschrijven. Wij gaan de baas/bazin leren om met een bepaalde houding vanuit het lichaam de hond duidelijk te maken wat er van hem/haar verlangt wordt. Inmiddels zijn we (uit ervaring) er al lang achter gekomen dat belonen voor positief gedrag van de hond ook voor ons wat oplevert. De hond zal dit positieve gedrag sneller herhalen omdat dit de hond altijd wat oplevert (beloningbrokje of spelen).

Wij starten op onze hondenschool niet altijd in groepsverband, dit omdat er honden bij zijn die heel snel afgeleid zijn, of snel afgeleid zijn door geluiden uit de omgeving of drukke gestreste honden. Juist bij deze honden starten we individueel om de grote afleiding te vermijden. Later na meerdere lessen als ze minder druk of afgeleid zijn komen ze pas in de groepstraining. Na de les mogen de honden altijd met elkaar spelen, dit is goed voor hun sociaal contact. Zelden zijn er knokpartijen, dit omdat wij de baas/bazin leren omgaan hoe hij/zij moeten reageren als er een dreiging of gevecht komt. Grote, kleine, jonge en volwassen honden, en puppy’s spelen heel leuk met elkaar. Van dit spel kunnen wij hondengeleiders veel leren. Al deze mogelijkheden worden door dierenhotel de Hamert geboden op de hondenschool. Wij geven alleen trainingen met de clickermethode.

Clicker-training bij honden.

Gehoorzaamheid bij honden kan alleen maar bereikt worden als er een goede verstandhouding is tussen baas/bazin en hond. De clicker-training wordt al jaren gebruikt bij het trainen van dolfijnen, alleen wordt hier gebruik gemaakt van een fluitsignaal. Een dolfijn kun je moeilijk aanlijnen. Dit werkt niet, je zal dan mee over moeten zwemmen. Bij het trainen van honden maken we gebruik van een clicker (doosje met metalen plaatje). Bijna iedereen heeft wel eens een kikkertje in de hand gehad waar achter een ijzeren plaatje zit, als je op het ijzeren plaatje drukt geeft het een click geluid.

Wij gaan de hond aanleren dat dit clicksignaal betekend dat hij de opdracht goed heeft uitgevoerd en dat het iets oplevert. Iedere click levert de hond iets lekkers op (stukje vlees/brokje of zo). Tijdens deze training leren we de hond aan dat hij contact moet zoeken met zijn geleider/baas. Om even bij het begin te beginnen: Wat wij willen bereiken is dat de hond na gaat denken over welk gewenst gedrag wij als baas van hem/haar wensen. Het meest belangrijke hierbij is dat de hond op de baas gaat letten (contact zoekt). Is er geen contact dan kan de baas bevelen geven, maar de hond zal ze niet horen of zien omdat hij met andere dingen bezig is. Vergelijk het met jezelf als je een spannend boek aan het lezen bent of je kijkt naar een spannende film op TV, wanneer iemand je wat vraagt maar je geen antwoord geeft.

Aanleren clicker: Herhaal meerdere keren klik, brokje geven aan hond, achter elkaar. herhaal dit meerdere keren per dag op verschillende locaties in huis of tuin. Als de hond doorheeft dat klik voedsel oplevert gaan we een stapje verder. We gaan de hond aanleren dat hij contact zoekt met de geleider. Kijkt hij de geleider aan klikken we weer, dit wordt ook meerdere keren per dag herhaald. We laten hem dit gedrag meerder keren op een ander plekje in de tuin of in huis herhalen. Later kan je het een naamplaatje geven b.v. “kijken”. Als de hond dit goed door heeft zorgen we dat er even niets gebeurt, we stellen de klik uit en blijven gewoon rechtop staan en zeggen niets. Uit ongeduld (hond gaat anticiperen) gaat de hond vaak zitten en kijkt de baas aan. Hierop wordt weer geklikt en het nieuwe bevel is geboren. Vanaf nu willen we dat hij steeds dit gedrag vertoont, zitten voor de geleider en hem aankijken. Als hij dit gedrag steeds weer herhaald op uitnodiging van U wordt ook hier een naamplaatje aan gegeven “zit” . Dit is een beetje in het kort uitgelegd wat de clickermethode inhoud. Met deze methode kun je in korte tijd je hond gigantisch veel leren. De hond werkt graag en met veel plezier voor de baas. Op deze manier leer je de hond ook aan dat je als je een stembevel geeft het ook maar een keer zegt. Weigert de hond loop je weg naar een ander plekje en je laat het de hond opnieuw uitvoeren. Want weigering levert hem niets op. Let wel op dat vooral bij deze methode van trainen de hond niet de baas gaat africhten want ze gaan graag anticiperen. Ze gaan zitten, staan enz. Om maar iets te krijgen, maar als we ze niet uitnodigen om iets voor ons te doen levert dat nooit iets op, je negeert de hond gewoon. Als de hond het bevel kent wordt de click weggelaten en gaan we over op stembeloning. Stembeloning levert geen voedsel op maar spel tussen baas en hond of iets wat de hond graag doet. Belonen kun je op veel manieren, als de hond graag springt mag hij springen, als hij graag achter een balletje aan gaat mag hij dat ook, enz. Het is wel belangrijk dat na de click altijd voedsel komt.

Wij geven geen examens na afloop, dit om te voorkomen dat de geleider teveel druk op de hond gaat zetten. Wel krijgen de cursisten een certificaat en verslag mee als ze de cursus doorlopen hebben. In dit verslag is alles bijgehouden van de vooruitgang (positieve en negatieve resultaten) van de hond en de geleider gedurende de gehele cursustijd. Ik hoop dat ik U een beetje wegwijs gemaakt heb wat de clickermethode inhoud. Als u geinteresseerd bent mag u altijd een kijkje komen nemen bij onze hondenschool De Hamert.

Getraind wordt er op dinsdag, donderdag avond en op zondag ochtend.