Speurgroep

De speurgroep is een onderdeel van Dierenhotel Hondenschool De Hamert te Wellerlooi (SP.groep D.H.D.H.). Mensen die een gehoorzaamheidscursus gevolgd hebben en toch nog iets meer met hun hond willen doen dan alleen maar gehoorzaamheidstraining, kunnen ook met de hond gaan speuren.

Wat is speuren
Het reukorgaan is een heel belangrijk orgaan dat al bij de geboorte van de pup ontwikkeld is. De pup vind de tepel van moeder al meteen na de geboorte, doordat deze een bepaalde geur afgeeft. De pup vind deze tepel door zijn neus te volgen (zoekt en vind).

Als de hond uitgelaten wordt zie je dat hij overal aan ruikt, dit is ook een beetje zoeken naar wat er op zijn weg allemaal gebeurt en langsgekomen is. Iedere hond doet dit ruiken (zoeken), dus iedere hond is dit aan te leren. De ene hond zal misschien iets meer moeite hebben met het aanleren, zoals wij wensen dat de hond iets voor ons moet gaan zoeken, dan de andere hond. Met veel geduld en nooit boos worden op je hond en op tijd de hond belonen, zul je zien dat baas en hond er beide veel plezier in krijgen om deze sport te gaan beoefenen.

We gaan de hond aanleren om een bepaalde geur te volgen. Wij mensen verliezen miljarden huidschilfertjes waar een individuele geur aanzit. In de grond zitten allemaal kleine organismen en als we daar overheen lopen komen geuren vrij, samen met onze huidschilfers die daar op vallen en het plattrappen van de bodem gaat de hond leren een bepaald spoor te volgen. Tevens geeft de grond daar waar we gelopen hebben warmte af, waardoor de hond leert of het spoor vers of oud is.

Speuren is zeker niet alleen voor werkhonden, bv Herdershonden, Rottweilers enz. Ook kleine hondjes en kruisingen van verschillende rassen kunnen in aanmerking komen voor de speurtraining. Het gaat erom dat baas en hond er plezier in gaan krijgen. Stapje voor stapje gaan we een hond aanleren dat hij of zij met de neus over de grond moet zoeken waar we van te voren gelopen hebben en op dat spoor de voorwerpen vind die we verloren hebben. De hond moet op het spoor laten merken dat hij het voorwerp gevonden heeft, door bij dit voorwerp te gaan zitten of liggen, of door dit voorwerp te apporteren.

Welke leeftijd moet een hond hebben om bij de speurgroep te trainen. Puppies kunnen al vanaf 8 weken starten. Op een leuke speelse manier leert de pup zoeken. Voor volwassen honden maakt leeftijd niet uit, ook oude honden kunnen leren wat speuren is.

Benodigdheden:

  • Lijn, later een lange lijn van 10 meter.
  • Speurtuig, maar kan ook met lijn aan halsband onder hond door.
  • Voorwerpen; stukjes stof, plastic, hout, zakkam, enz.
  • Beloningbrokjes (kleine brokjes)
  • Piketje (Startpaaltje, vlaggetje)
  • Speeltje van de hond (bal of flos) geen piepspeeltjes
  • Drinkwater voor de hond (na het speuren heeft de hond dorst)
  • Regenkleding en rubberen laarzen (tijdens de training kan het regenen)

Wanneer traint de speurgroep?
De speurgroep traint op de maandagavond en op de zaterdagochtend (Speuren).